Taxeren; hinderlijke kostenpost of garantie voor goede prijs?

29 november 2018

Op 13 oktober schreef Consumentenbond-directeur Bart Combée een column in de Telegraaf over taxaties. Hierin komt hij tot de conclusie dat taxaties “ineens veel duurder” zijn. Ook spreekt de Consumentenbond van ‘taxatietombola’, nadat drie verschillende taxateurs voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode tot sterk uiteenlopende bedragen kwamen. Na herhaaldelijk contact met de Consumentenbond reageert de NVM middels dit bericht op de door de Consumentenbond getrokken conclusies.

Waardebepaling
De Consumentenbond liet drie taxaties uitvoeren voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode. De getaxeerde waarden waren 470.000, 495.000,- en 575.000 euro. Tenzij sprake is van een bijzondere omstandigheid waarmee dit ongebruikelijk grote verschil verklaard kan worden, is dat een ernstige zaak. De NVM heeft de Consumentenbond dan ook herhaaldelijk gevraagd om inzage in de taxatierapporten, om al dan niet samen op te trekken en zo nodig stappen te ondernemen.

De reactie van de Consumentenbond is teleurstellend. Zij geven aan de taxatierapporten niet te kunnen delen vanwege bronbescherming en voegen daar aan toe dat de desbetreffende taxateurs niet weten dat hun taxatie is gebruikt voor het artikel. De Consumentenbond ziet daar ook geen noodzaak toe, omdat zij geen namen heeft genoemd. De NVM vindt deze houding onbegrijpelijk en hoopt dat de Consumentenbond van gedachten verandert. Zij lijkt hiermee namelijk niet bereid de mogelijk geconstateerde ‘misstand’ – een woord dat de Consumentenbond overigens zelf niet in de mond neemt – samen met de NVM te onderzoeken. Iets dat de NVM graag zou willen.

Het belang van taxaties
Taxaties zijn van grote betekenis voor de financiële stabiliteit. Door deugdelijke taxaties kunnen hypotheekverstrekkers en consumenten worden behoed voor de risico’s van overcreditering. Aan het taxatierapport worden terecht hoge eisen gesteld. Dit vereist gedegen kennis en kunde van de taxateur. De NVM vindt dat dit (ook) in de prijs tot uitdrukking mag komen.

Dit neemt niet weg dat taxeren geen exacte wetenschap is en dat een afgegeven taxatiewaarde altijd open staat voor discussie. Van essentieel belang voor de kwaliteit van een taxatie is daarom een goede inhoudelijke onderbouwing van de getaxeerde waarde. Binnen de NVM worden belangrijke stappen gezet om kwaliteit van deze onderbouwing steeds verder te verbeteren. Ook de AFM en DNB dringen hier op aan.

Kwaliteit heeft een prijs
Door de politiek lijken taxaties toch vooral te worden gezien als een hinderlijke kostenpost voor de consument bij het verkrijgen van een hypotheek. Dit inspireerde de Tweede Kamer eerder om het kabinet op te roepen modelmatige waardebepalingen toe te staan bij hypotheekverstrekkingen.

De NVM vindt dat de politiek zal moeten kiezen tussen ‘quick-and-dirty’ waardebepalingen met hoge risico’s of goed onderbouwde taxaties en de prijs die daaraan verbonden is. Uiteraard kiest de NVM voor het laatste. De recentelijk ingediende motie van de PvdA om de prijs van taxaties te verlagen omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn slaat naar mening van de NVM de plank dan ook volledig mis.

Meer nieuws