Waardering monumenten in woningmarkt neemt fors toe

8 december 2016

De waardering voor onze monumenten is groot. Onderzoek hiernaar laat zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft . Maar hoe vertaalt zich dat in een financiële waardering voor monumenten ten opzichte van reguliere woningen? In een gezamenlijk onderzoek naar de huidige stand van zaken op de woningmarkt voor monumenten trekken de NVM en het Nationaal Restauratiefonds een aantal interessante conclusies.
De prijzen van monumenten daalden in de crisis harder en verder dan reguliere woningen, maar ‘die achterstand wordt snel ingelopen’ volgens Roeland Kimman van de NVM: de prijzen van monumenten stegen 17% sinds het dieptepunt in 2013, 6% meer dan reguliere woningen.

De gemiddelde transactieprijs van een monument is op dit moment 463.000 euro. Vertaald naar een prijs per vierkante meter ligt deze ruim 50% hoger dan dat van een reguliere woning. Dit verschil is vaak te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten.

Meer nieuws
29nov
Taxeren; hinderlijke kostenpost of garantie voor goede prijs?

Op 13 oktober schreef Consumentenbond-directeur Bart Combée een column in de Telegraaf over taxaties. Hierin komt hij tot de conclusie dat taxaties “ineens veel duurder” zijn. Ook spreekt de Consumentenbond van ‘taxatietombola’, nadat drie verschillende taxateurs voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode tot sterk uiteenlopende bedragen kwamen. Na herhaaldelijk contact met de Consumentenbond reageert de NVM middels dit bericht op de door de Consumentenbond getrokken conclusies.

Waardebepaling
De Consumentenbond liet drie taxaties uitvoeren voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode. De getaxeerde waarden waren 470.000, 495.000,- en 575.000 euro. Tenzij sprake is van een bijzondere omstandigheid waarmee dit ongebruikelijk grote verschil verklaard kan worden, is dat een ernstige zaak. De NVM heeft de Consumentenbond dan ook herhaaldelijk gevraagd om inzage in de taxatierapporten, om al dan niet samen op te trekken en zo nodig stappen te ondernemen.

De reactie van de Consumentenbond is teleurstellend. Zij geven aan de taxatierapporten niet te kunnen delen vanwege bronbescherming en voegen daar aan toe dat de desbetreffende taxateurs niet weten dat hun taxatie is gebruikt voor het artikel. De Consumentenbond ziet daar ook geen noodzaak toe, omdat zij geen namen heeft genoemd. De NVM vindt deze houding onbegrijpelijk en hoopt dat de Consumentenbond van gedachten verandert. Zij lijkt hiermee namelijk niet bereid de mogelijk geconstateerde ‘misstand’ – een woord dat de Consumentenbond overigens zelf niet in de mond neemt – samen met de NVM te onderzoeken. Iets dat de NVM graag zou willen.

Het belang van taxaties
Taxaties zijn van grote betekenis voor de financiële stabiliteit. Door deugdelijke taxaties kunnen hypotheekverstrekkers en consumenten worden behoed voor de risico’s van overcreditering. Aan het taxatierapport worden terecht hoge eisen gesteld. Dit vereist gedegen kennis en kunde van de taxateur. De NVM vindt dat dit (ook) in de prijs tot uitdrukking mag komen.

Dit neemt niet weg dat taxeren geen exacte wetenschap is en dat een afgegeven taxatiewaarde altijd open staat voor discussie. Van essentieel belang voor de kwaliteit van een taxatie is daarom een goede inhoudelijke onderbouwing van de getaxeerde waarde. Binnen de NVM worden belangrijke stappen gezet om kwaliteit van deze onderbouwing steeds verder te verbeteren. Ook de AFM en DNB dringen hier op aan.

Kwaliteit heeft een prijs
Door de politiek lijken taxaties toch vooral te worden gezien als een hinderlijke kostenpost voor de consument bij het verkrijgen van een hypotheek. Dit inspireerde de Tweede Kamer eerder om het kabinet op te roepen modelmatige waardebepalingen toe te staan bij hypotheekverstrekkingen.

De NVM vindt dat de politiek zal moeten kiezen tussen ‘quick-and-dirty’ waardebepalingen met hoge risico’s of goed onderbouwde taxaties en de prijs die daaraan verbonden is. Uiteraard kiest de NVM voor het laatste. De recentelijk ingediende motie van de PvdA om de prijs van taxaties te verlagen omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn slaat naar mening van de NVM de plank dan ook volledig mis.

25mei
Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis Drachten

Vanaf 1 juni 2017 presenteren Museum Dr8888 en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis een speciale programmering voor de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis. Twee keer per week zullen er stadswandelingen van het museum naar de museumwoning gaan plaatsvinden waarbij men een volledig gerestaureerde voorkamer kan bewonderen. Bezoekers ervaren zo een exclusieve preview van een echt driedimensionaal Stijlschilderij. Het Van Doesburg-Rinsemahuis vormt een waardevolle aanvulling op de al bestaande De Stijl/Dada-collectie in Museum Dr8888.

10jan
Landjepik gemeentegrond bijna onmogelijk

A heeft sinds 1992 een aan zijn tuin grenzend strookje gemeentegrond in gebruik. Het strookje grond fungeert als een talud naar een sloot. A heeft in 1992 op dit stukje gemeentegrond een klimop geplant, beschoeiing aangebracht en een klinkerpad aangelegd. Door deze feitelijke handelingen is A van mening dat hij dit stukje gemeentegrond gedurende 20 jaar in bezit heeft en daarmee het strookje gemeentegrond in eigendom heeft verkregen door (bevrijdende) verjaring.