Vertrouwen in woningmarkt groeit niet meer

8 december 2016

De voortdurende stijging van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is gestopt. Voor de vierde maand op rij eindigt de Eigen Huis Marktindicator op een waarde van 121. Dat betekent niet direct dat er sprake is van een teruggang, maar de vooruitzichten zijn wat minder rooskleurig. Minder mensen verwachten het komend jaar een huis te kopen.

Hoogtepunt bereikt

In de maanden augustus tot en met november eindigt de Eigen Huis Marktindicator op dezelfde recordwaarde (121 bij een neutraalwaarde van 100). Daarmee lijkt het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt. De belangrijkste pijler onder het hoge consumentenvertrouwen – de ongekend lage hypotheekrente – is uitgewerkt en de laatste weken is er sprake van een lichte rentestijging.

Kooplust neemt iets af

De verwachtingen die mensen hebben om in de komende 12 maanden een huis te kopen vertonen een licht dalende trend. Vorig jaar november verwachtte nog 45% van de Nederlandse bevolking dat de koopsituatie zou verbeteren, dit jaar november is dat gedaald naar 37%. Momenteel vindt 51% van de bevolking dat het een gunstig moment is om nu een huis te kopen. Deze zomer was dit nog 60%. Deze uitkomsten laten zien dat de achterliggende factoren van de Eigen Huis Marktindicator zich minder gunstig ontwikkelen.

Keuze aan koopwoningen steeds beperkter

De mensen die zich positief uitspreken over de koop van een huis wijzen vooral op de lage hypotheekrente, en in veel mindere mate dan voorheen op de betere betaalbaarheid van woningen. Degenen die zich negatief uitspreken over de koopsituatie van dit moment, wijzen er steeds vaker op dat de keuze aan koopwoningen steeds beperkter wordt en bovendien door de stijging van de huizenprijzen minder goed betaalbaar zijn.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Meer nieuws
29nov
Taxeren; hinderlijke kostenpost of garantie voor goede prijs?

Op 13 oktober schreef Consumentenbond-directeur Bart Combée een column in de Telegraaf over taxaties. Hierin komt hij tot de conclusie dat taxaties “ineens veel duurder” zijn. Ook spreekt de Consumentenbond van ‘taxatietombola’, nadat drie verschillende taxateurs voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode tot sterk uiteenlopende bedragen kwamen. Na herhaaldelijk contact met de Consumentenbond reageert de NVM middels dit bericht op de door de Consumentenbond getrokken conclusies.

25mei
Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis Drachten

Vanaf 1 juni 2017 presenteren Museum Dr8888 en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis een speciale programmering voor de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis. Twee keer per week zullen er stadswandelingen van het museum naar de museumwoning gaan plaatsvinden waarbij men een volledig gerestaureerde voorkamer kan bewonderen. Bezoekers ervaren zo een exclusieve preview van een echt driedimensionaal Stijlschilderij. Het Van Doesburg-Rinsemahuis vormt een waardevolle aanvulling op de al bestaande De Stijl/Dada-collectie in Museum Dr8888.

10jan
Landjepik gemeentegrond bijna onmogelijk

A heeft sinds 1992 een aan zijn tuin grenzend strookje gemeentegrond in gebruik. Het strookje grond fungeert als een talud naar een sloot. A heeft in 1992 op dit stukje gemeentegrond een klimop geplant, beschoeiing aangebracht en een klinkerpad aangelegd. Door deze feitelijke handelingen is A van mening dat hij dit stukje gemeentegrond gedurende 20 jaar in bezit heeft en daarmee het strookje gemeentegrond in eigendom heeft verkregen door (bevrijdende) verjaring.