IMF bepleit verdere hervorming van de Nederlandse woningmarkt

8 december 2016

Vandaag publiceerde het IMF een standpunt over de economische situatie in Nederland. Ten aanzien van de woningmarkt concludeert het IMF dat Nederland ondanks genomen maatregelen nog steeds kwetsbaar is vanwege de hoge hypotheekschulden in relatie tot het vooral illiquide vermogen in de vorm van pensioenen en woningwaarde.
Ook staat nog steeds 20% van de woningen ‘onder water’. Het IMF adviseert daarom de hypotheekrenteaftrek met nog eens 1 procentpunt per jaar verder af te bouwen en uiteindelijk belasting-neutraal te maken ten opzichte van andere vormen van vermogen. Ook zou de LTV limiet verlaagd moeten worden naar 90% in 2028 en daarna eventueel nog verder naar 80%. De LTI zou volgens het IMF ook niet verruimd moeten worden in deze tijd van sterke stijging van de huizenprijzen.

Ten aanzien van de huursector concludeert het IMF dat de subsidie van koop en sociale huur de ontwikkeling van de particuliere huursector belemmert. Sociale huur zou zich nog meer moeten toeleggen op huishoudens met een laag inkomen door beter te toetsen op inkomen en door de maatregelen om de huren meer inkomensafhankelijk te maken te versnellen. Om de subsidie aan de koopsector te compenseren bepleit het IMF ook een verhoging van de OZB door het belastinggebied van gemeenten te vergroten. Tot slot bepleit het IMF een deregulering van bestemmingsplannen die nieuwbouw belemmeren.

Tijdens het Kamerdebat over de Staat van de Woningmarkt werd ook door D66 gewezen op de nog bestaande kwetsbaarheden en gepleit voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek nu de rente nog laag is. Minister Blok gaf echter aan dat de huidige maatregelen goed hebben gewerkt en dat hij geen voorstander is van nog meer hervormingen.

Meer nieuws
29nov
Taxeren; hinderlijke kostenpost of garantie voor goede prijs?

Op 13 oktober schreef Consumentenbond-directeur Bart Combée een column in de Telegraaf over taxaties. Hierin komt hij tot de conclusie dat taxaties “ineens veel duurder” zijn. Ook spreekt de Consumentenbond van ‘taxatietombola’, nadat drie verschillende taxateurs voor dezelfde woning in nagenoeg dezelfde periode tot sterk uiteenlopende bedragen kwamen. Na herhaaldelijk contact met de Consumentenbond reageert de NVM middels dit bericht op de door de Consumentenbond getrokken conclusies.

25mei
Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis Drachten

Vanaf 1 juni 2017 presenteren Museum Dr8888 en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis een speciale programmering voor de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis. Twee keer per week zullen er stadswandelingen van het museum naar de museumwoning gaan plaatsvinden waarbij men een volledig gerestaureerde voorkamer kan bewonderen. Bezoekers ervaren zo een exclusieve preview van een echt driedimensionaal Stijlschilderij. Het Van Doesburg-Rinsemahuis vormt een waardevolle aanvulling op de al bestaande De Stijl/Dada-collectie in Museum Dr8888.

10jan
Landjepik gemeentegrond bijna onmogelijk

A heeft sinds 1992 een aan zijn tuin grenzend strookje gemeentegrond in gebruik. Het strookje grond fungeert als een talud naar een sloot. A heeft in 1992 op dit stukje gemeentegrond een klimop geplant, beschoeiing aangebracht en een klinkerpad aangelegd. Door deze feitelijke handelingen is A van mening dat hij dit stukje gemeentegrond gedurende 20 jaar in bezit heeft en daarmee het strookje gemeentegrond in eigendom heeft verkregen door (bevrijdende) verjaring.